7 Mayıs 2016 Cumartesi

Arnavut'tan Kız Almak Kolay Değildir



Arnavut Kadınların hamaratlıkları göze çarpar. *Özellikle börekleri dillere destandır.(Arnavut böreği), *Gelinlerinden sürekli hizmet beklerler. damatlarına sürekli hizmet ederler.Pırasaya bayılırlar. bir pırasa böreği açarlar ki parmaklarınızı yersiniz.*Misafir geldiğinde veya aile büyüklerine hizmet yapılırken ikramdan sonra arkayı dönmeden geri geri giderek odadan çıkmak. 
*Bayram sabahları ailenin en büyükleri en büyük erkek evladın evinde toplanır.*Evlendikten sonra damat,yakın arkadaşlarıyla yemeğe gelir kızın evine ama kız olmaz,damadın yemeğine bol şeker katıp bir nevi tatlı intikam alınır. kız isteme olayında da damadın ayakkabılarının içine gizlice lokum yerleştirir kızın arkadaşları..

Kına gecesi ,düğünden 1-2 gün önce yapılır.Gelin tarafına aittir ve nerede olacağı bütçeye göre belirlenir * Çalgılar çalınır, oyunlar oynanır, eğlenilir ve bu sırada gelin ,damat tarafından diktirilen boncuklu kıyafetleri,nişanlığını giyer ve herkesin elini öper. *Bütün yeni gelinler geleneksel Arnavut şalvarını giyerler. Genç kızlara'da ,gelinin yengesi veya teyzesi tarafından mendiller verilir ve kollarına bağlanır.*Mumlar yakılır ve gelin bir sandalyeye oturtulur. Üstüne kırmızı oyalı eşarp takılır. Bu eşarp ve ellerine takılan kırmızı oyalı eldiveni damat tarafı getirir.*Kınayı, evlenme sırası gelen bir kız yakar ve gelini ağlatmak amacıyla kına şarkıları söylenir ve gelin içeri götürülür. şalvar giyen yeni gelinler temenna (El öpme) alır ve kaynanalarının elini öperler .Misafirler giderken,simli ve pullu örtülerle süslenmiş kınalar verilir. Daha sonra gelin evinde,yakın akrabalarına yemek verilir.. 

KISACA ARNAVUT'TAN KIZ ALMAK KOLAY DEĞİLDİR. 

Hiç yorum yok: